söndag 14 april 2013

Kläder

Det finns säkert de som menar att kläder är ett skapat behov och att vi gjorde bäst i att springa både barfota och nakna. Själv tänker jag att vettiga kläder ändå är bra att när man ger sig ut och springer.


Juni 2012 i Wellington, Nya Zeeland

Vad man har behov av beror förstås bland annat på klimatet där man håller hus. Du behöver i regel fler lager  med kläder när det är kallt än när det är varmt. Men grundprinciperna, tänker jag, är ändå desamma: De bästa träningskläderna är bekväma, tåliga och funktionella. De ska inte skava eller sitta för tight. De ska klara av många tvättar. De ska hålla saker på plats (där kan ju behoven se lite olika ut) och de ska fungera väl även när du svettas floder.


November 2012 i Noosa, Australien

Sedan jag började löpträna mer regelbundet har jag för ändamålet införskaffat ett antal par tunna strumpor, ett par korta tights med fickor som går att stänga (för småsaker som nycklar, torkad ingefära och annat nödvändigt), några par shorts att ha över tightsen, ett par långa löpartights för kyligare väder (också de med ficka), överdragskläder, underställ, mössa och vantar som ”andas”, flera riktigt bra tränings-BH:s, en hög med boxertrosor, samt en numera ganska stor samling av sköna t-shirts. Och så kepsen förstås!


Juli 2011 i Varberg

En annan princip tycks vara att kläder för löpning helst ska se rätt fåniga ut. Tightsen är väl det bästa exemplet, då de inte är smickrande för någon, oavsett kroppstyp. Själv tycker jag, som har spenderat alltför mycket tid i aerobicssalar där det mesta tycks gå ut på att se så snygg ut som möjligt under passet, att löpningen även i detta avseende är befriande. Visst, på löparmagasinens framsidor springer de photoshoppade sexpacken fram med jättekliv och stora leenden i sina små hotpants och läckert färgade överdelar. Men sådana löpare ser du ingen annanstans, tack och lov. Ute i spåret handlar det mer om snor, svett och dårar.


December 2011 i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar